A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Кириківська громада
Сумська область, Великописарівський район

Обережно гриби!

Дата: 01.10.2018 10:53
Кількість переглядів: 113

Обережно - ГРИБИ!

   http://nmc-volyn.gov.ua/files/image/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%BA%D0%B8%20%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8E/2013/20.08.13/hrub.jpgГриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
    
Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів-двійників, що змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

    Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
    
Для запобігання отруєння грибами, необхідно дотримуйтесь наступних заходів та правил.
    Застерігаємо!
    Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.


    Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.


    http://nmc-volyn.gov.ua/files/image/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%BA%D0%B8%20%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8E/2013/20.08.13/hrub1.jpg       Не збирайте гриби: 

  • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
  • http://nmc-volyn.gov.ua/files/image/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%BA%D0%B8%20%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8E/2013/20.08.13/hrub2.jpgз ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

    Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
    Не куштуйте сирі гриби на смак.


    Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.


    Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
    При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна

 варити або смажити.


    Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, що містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

      Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.


    Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отруєння. 
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо

 вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

   Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися,

 обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

 
   
 УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: 
"Усі їстівні гриби мають приємний смак".

"Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".

"Усі гриби в молодому віці їстівні"."Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
"Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
"Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
"Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".

"Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
    Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду і кількості з'їдених грибів та стану здоров'я потерпілого, 
    Біль, нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

 

 

 

 


    Перша допомога при отруєнні грибами.

  • http://nmc-volyn.gov.ua/files/image/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%BA%D0%B8%20%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8E/2013/20.08.13/hrub3.jpg    Викличте "Швидку медичну допомогу".
  •     Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;
  • натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), поки промивні води не стануть чистими.

    Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, це відновить водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.


    З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.


    Забороняється:
    Вживати будь-які ліки, їжу, алкогольні напої та молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

ЗАСТЕРІГАЄМО!
Збираючи гриби будьте надзвичайно обережними!
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора