A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Кириківська громада
Сумська область, Великописарівський район

Харчові добавки в продуктах або смертельна їжа

Дата: 01.07.2019 15:42
Кількість переглядів: 23

 

   http://nmc-volyn.gov.ua/files/image/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%BA%D0%B8%20%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8E/2014/22.04.14/dobavku.jpgХарчування є найважливішою фізіологічною потребою людини, від нього залежить стан здоров’я та тривалість життя.
   В світі існують десятки тисяч різних продуктів харчування. Останнім часом з’явилося багато синтетичних продуктів, які виготовлені на основі органічних речовин. До них відносяться і харчові добавки, які вносять до продуктів харчування для додання аромату, смаку і кольору, створення необхідної структури, а також для повної або часткової заміни натуральної сировини. Найчастіше це хімічно оброблені природні або синтетичні речовини.
   Багато речовин додають, щоб зробити продукт привабливішим для покупця, замаскувати гіркоту або інший неприємний смак. Харчові продукти іноді підфарбовують, щоб вони виглядали апетитнішими. Купуючи різні продукти в красивих упаковках, ми часто навіть не замислюємося про їх склад. Проте у багатьох випадках ці знання допомогли б уникнути отруєнь або захворювань, викликаних надмірним вмістом фарбників, загусників і т.п., що містяться в тому або іншому продукті.
   Купуючи в супермаркеті або на ринку соковиті яблука, хрустку капусту або ніжний сир, ми упевнені, що вживаємо абсолютно здоровий продукт. Проте – чи так це насправді? Тільки абсолютно неуважна до свого здоров'я людина не знає, що красиві тепличні помідори і огірочки – це справжні хімікати.
   Час від часу з'являється інформація, зміст якої можна висловити лаконічно: корисних продуктів харчування вже практично не залишилося. І все, що ми донедавна вважали беззастережно корисним для здоров'я, насправді таким давно не є.
   Три кілограми хімічних речовин – саме стільки з’їдає за рік середньостатистичний споживач, уживаючи в їжу звичайні продукти. Барвники, емульгатори, ущільнювачі, згущувачі, желеформуючі речовини, консерванти, підсилювачі смаку і запаху присутні скрізь і завжди – щоб переконатися в цьому, досить уважно прочитати етикетку. Недарма статистика свідчить, що ті, хто читають етикетки, їдять на 5% менше.
   Читати етикетки дійсно буває дуже корисно. Причому звертати увагу треба саме на те, що написано найдрібнішим шрифтом – тільки в цьому випадку є надія довідатися цікаву, і, головне, правдиву інформацію. Наприклад, про те, що при виробництві "натурального бісквіта" яйця не потрібні зовсім, зате вкрай необхідні рослинні жири, емульгатор (Е450, Е500, Е475, Е471), глюкоза, сироп інвертний, вологоутримуючі агенти (сорбітол Е420, гліцерин Е422, монопропілен-гліколь Е1520), емульгатор лецитин Е322, желюючий агент каррагінан Е407, регулятор кислотності кислота лимонна Е330, а також ароматизатори, ідентичні натуральним.
   Крім того, допитливі можуть упевнитися, що продукт під назвою "масло" насправді є маргарином, "сік" – нектаром або напоєм, а в "шоколадно-вершкових" продуктах немає ні шоколаду, ні вершків.
   Найбільше споживачів, які читають етикетки, насторожують харчові добавки з індексом "Е". Однак від них сьогодні нікуди не дітися, адже саме за допомогою харчових добавок створена ціла галерея продуктів, що апетитно виглядають і довго зберігаються. Саме завдяки харчовим добавкам ковбаса набула приємні рожеві кольори, бісквіти зберігаються місяцями, а йогурти стали "вічно молодими". До речі, часто під індексом "Е" ховаються і наші "старі знайомі": наприклад, Е330 – це лимонна кислота, а Е296 – яблучна.
   До заборонених харчових добавок відносяться:

  • Е121 - фарбник червоний цитрусовий 2;
  • Е123 - фарбник амарант;
  • Е240 - консервант формальдегід;
  • Е130, 142, 152, 172, 173, 221 - умовно канцерогенні.

   Але ми не можемо взагалі нічого не їсти, просто потрібно дивитися на те, що ми купуємо і ретельно вибирати продукти. Адже є ряд корисних продуктів, які мають бути присутні в нашому раціоні. Це такі як:

  • Буряк. Зменшує вміст холестерину і зміцнює стінки капілярів.
  • Банани. Антидепресант і джерело калію, який захищає організм від сердечно-судинних захворювань.
  • Вівсяна каша. Збагачує організм енергією, багата на кальцій, попереджає утворення холестерину, бореться з канцерогенами.
  • Виноград. Містить природні антиоксиданти, володіє м’яким жовчогінним ефектом.
  • Картопля. Джерело калію, збагачує організм необхідними амінокислотами, містить клітковину. Дуже корисна картопляна шкірка. Варена картопля понижує артеріальний тиск.
  • Коричневий рис. Містить клітковину, фосфор, цинк, мідь та йод.
  • Лимон. Зміцнює імунну систему.
  • Морква. Сприяє оздоровленню кишково-шлункового тракту. Очищає суглоби та зміцнює кістяну систему.
  • Петрушка. Регулює обмін глюкози в крові, зміцнює судини.

   http://nmc-volyn.gov.ua/files/image/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%BA%D0%B8%20%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8E/2014/22.04.14/dobavku1.jpgНа добавки покладалися великі надії, і вони, звичайно, виправдали себе. З їхньою допомогою стало можливим збільшити асортимент апетитних і таких, що довго зберігаються продуктів. Ковбаса стала ніжно-рожевою, кекси пишними і такими, що не черствіють, цукерки яскравими. Все це стало можливим повною мірою саме завдяки харчовим добавкам: фарбникам, емульгаторам, ущільнювачам, загусникам, желеутворювачам, підсилювачам смаку і запаху, консервантам.
   Правда, про користь або шкідливість їх на етикетках не пишеться. Адже багато з них навіть до кінця не вивчені. На жаль, на сьогоднішній день без добавок людству не обійтися, вони здатні забезпечувати 105% щорічного приросту продовольства, без якого населення землі опиниться на межі голодної смерті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора