Кириківська громада
Сумська область, Охтирський район

Маркування ТПВ

Дата: 08.07.2019 14:17
Кількість переглядів: 1453

Маркування пластику

https://www.ecodbay.in.ua/wp-content/uploads/2018/01/vudu_pl.jpg

На пластикових виробах, які використовують для зберігання їжі та напоїв, ставиться спеціальне маркування, прийняте майже у всіх країнах світу. Воно являє собою трикутник, утворений трьома стрілками. В середині знаку міститься цифра від 1 до 7, внизу – літерний код пластику. Пропонуємо ознайомитися з маркуванням, бо воно може дещо розповісти про тип пластику, використаного для розфасування продукту.

– Цифра 1 та літерний код PET або PETE свідчить про те, що пластикова тара виготовлена з поліетилентерефталату. Це найпоширеніший харчовий пластик. З нього виготовлені пляшки, банки, різні пакувальні контейнери, одноразові скляночки. Він використовується для зберігання води, соків та різних прохолодних напоїв. Дуже часто PETE застосовується для упакування сипучих харчових продуктів.

– Цифра 2 і код HDPE вказують на те, що пакувальна тара зроблена з поліетилену високого тиску. Він застосовується для виготовлення пакетів для молочних виробів, пляшок для шампунів, мийних засобів і різних відбілювачів.

Цифра 3 і код V позначають полівінілхлорид (ПВХ). Він слугує для упакування харчових жирів, сипких продуктів, рідини для миття скла і дзеркал. Зауважимо, що цей пластик використовується для виготовлення пластикових труб, підлогових покриттів, натяжних стель, іграшок, шторок для ванних кімнат, пластикових вікон, садових меблів тощо. Ми живемо в епоху полівінілхлориду і не здаємо собі справи з цього. А треба: ПВХ належить до найнебезпечнішого типу пластмас. Його практично не можна утилізувати. Під час спалювання ПВХ виділяє небезпечні діоксини, які можуть викликати онкологічні захворювання. Не можна утилізовувати пластикову тару на своїй дачі чи в селі, якщо не хочете отруїти себе і своїх сусідів.

– Цифра 4 та код LDPE — під цими символами приховується поліетилен низького тиску. Його використовують для виготовлення поліетиленових пакетів і м’якого пластикового пакування. Цей матеріал можна утилізувати і повторно використовувати. Це найбезпечніший пластик для упакування харчових продуктів.

– Цифра 5 та код PP – це поліпропілен. З цього матеріалу роблять кришки для пляшок, склянки для сметани, йогуртів, пляшки для сиропів, кетчупу, гірчиці, пляшечки для дитячого харчування. З поліпропілену виготовляють іграшки. Цей пластик безпечний для людини. Єдиний його недолік – він стає крихким і ламається при низьких температурах.

– Цифра 6 та код PS призначені для полістиролу. З нього виготовляють піддони для птиці та м’ясних продуктів, випускають одноразові тарілки і склянки. Цей пластик вторинній обробці не піддається, як і ПВХ, під час нагрівання може утворювати канцерогени.

– Цифра 7 та код OTHER — суміш різних полімерів. У цій групі можна натрапити на пластик, виготовлений з полікарбонату. У разі тривалого використання і частого миття з таких виробів може виділятися бісфенол А, який становить небезпеку для здоров’я людини.

Нас оточує безліч полімерів, з яких зроблений харчовий пластик. Термін зберігання продуктів харчування, зазначений на етикетці, стосується також і пластикової тари. Не забувайте, що полімерне пакування потрібно використовувати тільки за призначенням і з великою обережністю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь