A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кириківська громада
Сумська область, Охтирський район

Виїзд   з дитиною за кордон

Дата: 15.05.2019 13:52
Кількість переглядів: 497

   

 

 

 

Реалізовуючи загальнонаціональний право просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО» інформуємо, що  незабаром розпочнуться канікули. Кожна дитина має право на належне утримання  та безпечне середовище. Завдяки ініціативі Міністерства юстиції України  #ЧужихДітейНеБуває в межах кампанії «Відповідальне батьківство» впроваджено нові правила тимчасового виїзду з дитиною за кордон.

  Звертаємо увагу, що  зміни до законів дозволяють тимчасово виїхати з дитиною за кордон без обов'язкового отримання нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

Нові правила стосуються виїзду дитини, чиї батьки розлучені або проживають окремо, а один із них сплачує аліменти на дитину або заборгував із їх сплатою. 
Метою такої поїздки мають бути:

?? лікування; 
?? навчання; 
?? участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах;

?? оздоровлення та відпочинок.

 Якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає другому з батьків у побаченнях і спілкуванні з дитиною - отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд за кордон дитини на строк до 1 місяця не потрібно

?? Що для цього потрібно зробити? 
1) Повідомить другого з батьків про державу перебування, мету та тривалість поїздки рекомендованим листом, якщо відоме місце його проживання;
2) Пред’явіть на кордоні копію рішення суду або органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини.

Працівники прикордонної служби можуть попросити вас пред'явити документи, які підтверджують підстави та строк перебування з дитиною за кордоном. Однак вимагати нотаріально посвідчену згоду на виїзд від другого з батьків не мають права!

??Водночас, слід пам'ятати про обов'язок дотримуватися строків перебування з дитиною за кордоном. За умисне порушення строків перебування за кордоном наступає адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 грн. та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

 

Якщо дитині заборгували зі сплатою аліментів понад 4 місяці або понад 3 місяці дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою – можете виїхати з дитиною на строк до 1 місяця і більше без дозволу боржника.

?? Що для цього потрібно зробити? 

  1. Отримати довідку про наявність у другого з батьків заборгованості по сплаті аліментів у державного виконавця за місцем виконання рішення про стягнення аліментів.
  2. На кордоні пред’явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості понад 4 місяці або понад 3 місяці та документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

Якщо боржник  сплачує аліменти вчасно – можете виїхати з дитиною на строк, передбачений нотаріально посвідченою згодою або рішенням суду. Напишіть рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати згоду на виїзд з дитиною за кордон.

  1. Якщо згоду не надали протягом 10-ти днів після вручення рекомендованого листа – подайте до суду заяву щодо надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків.
  2. На кордоні пред’явіть нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на виїзд або копію рішення суду про дозвіл на виїзд дитини.
  3. Обов’язково поверніться в Україну у строк, передбачений згодою чи рішенням суду.

 

Продовжуючи реалізовувати Закон #ЧужихДітейНеБуває, державними виконавцями  Великописарівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області  протягом 2019 року  стягнено на користь  189 дітей Великописарівщини 813 071грн. аліментів,  винесено відносно 12 боржників, які ухиляються від сплати аліментів постанов про встановлення тимчасових обмежень у праві виїзду за межу України, у праві керування транспортними засобами; у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;  у праві полювання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь