Кириківська громада
Сумська область, Охтирський район

Аналіз санітарно-епідемічної ситуації щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь в Україні

Дата: 27.07.2022 15:10
Кількість переглядів: 1916

Аналіз

санітарно-епідемічної ситуації щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь в Україніза за 6 місяців 2022 року

 

Держпродспоживслужба інформує про санітарно–епідемічну ситуацію щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за 6 місяців 2022 року.

Відповідно до оперативних повідомлень з початку 2022 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 34 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 302 особи, з них 138 дітей (45,7 %), у тому числі після введення воєнного стану зареєстровано 27 спалахів, внаслідок яких постраждало 249 осіб, з них 103 дитини (41,4 %).

Всього за 6 місяців 2022 року спалахи зареєстровано на території наступних областей (другою цифрою зазначено кількість спалахів після введення воєнного стану): у Львівській області – 12/11, Одеській – 4/3, Дніпропетровській – 3/3, Запорізькій та Київський – 3/2, Тернопільській – 2/2, Полтавській – 2/1, Закарпатській, Івано–Франківській – 1/1, Черкаській та Чернівецькій – по 1/0, м. Київ – 0/1 спалах.

 За 6 місяців 2022 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 5 спалахів зареєстровано у дитячих закладах (заклади дошкільної освіти – 4, школи – 1); 6 спалахів – у побуті; 6 спалахів, пов’язані із закладами громадського харчування; по 1 – з їдальнею промислового підприємства та установи виконання покарань; у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб – 15 спалахів.        

 За оперативними даними у поточному році 8 спалахів викликано вірусами (рота –, норовірусами), 1 спалах – шигелами , 5 – сальмонелами, 12 – іншими бактеріальними збудниками, при 5 спалахах – збудника не встановлено, при 1 – хворі не обстежувалися, при 2 – дослідження тривають.

Передача збудників інфекції в 2022 році відбувалася: харчовим шляхом – 19 спалахів, контактно – побутовим шляхом – 9, при 3 – фактори та шляхи інфікування не встановлено, забруднена вода стала фактором передачі при 1 спалаху, триває санітарно–епідеміологічне розслідування 2 спалахів.

Також спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби за 6 місяців 2022 року взяли участь у розслідування 43 випадів ботулізму з 46 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби, придбаної в місці стихійної торгівлі.

Серед всіх випадків ботулізму після початку введення воєнного стану зареєстровано 39 випадків, з 41 постраждалим.

Необхідно відмітити, що саме в червні значно ускладнилася епідемічна ситуація щодо захворюваності на ботулізм. Було зареєстровано 20 випадків ботулізму з 20 постраждалими, майже стільки, скільки за 5 попередніх місяців.

За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму у 2022 році встановлено, що 18 випадків з 21 постраждалим пов’язано з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 13 випадків з 14 постраждалими, овочеві консерви – 3 випадки з 4 постраждалими та рибні 3 консерви – 2 випадки з 3 постраждалими), 18 випадків пов’язано із в’яленою, жареною рибою (13 – домашнього виготовлення, 4 – придбаною в місцях стихійної торгівлі, 1 – невідомого походження). У 6 випадках захворювання ймовірно пов’язано з продукцією промислового виробництва (5 – рибна продукція, 1 – м’ясна). Наразі у 5 випадках санітарно–епідеміологічне розслідування триває.

Через російську військову агресію, масові руйнування інфраструктури, припинення проведення планових заходів державного нагляду (контролю) операторів ринку, особливо з настанням літнього сезону збільшує ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

Держпродспоживслужба застерігає не купувати на стихійних ринках з рук, в мережі інтернет харчові продукти, виготовлені в домашніх умовах :

· напівфабрикати та консерви м’ясні, рибні, овочеві, гриби

· в’ялену, копчену та солону рибу

· кисло-молочну продукцію

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь