Кириківська громада
Сумська область, Охтирський район

Що треба знати під час мінометного обстрілу

Дата: 06.12.2023 09:37
Кількість переглядів: 485

 

https://armyinform.com.ua/wp-content/uploads/2021/09/6adb6176_c668_4f22_961a_dca7fe332365_650x410.jpg

Постріл з міномета досить гучний, і його можна почути з досить великої відстані. Міна в повітрі рухається до цілі з характерним звуком. Досвідчені воїни за звуком можуть визначити, у який бік вона летить. Міна вибухає під час удару об землю, а осколки летять вгору та в різні боки від епіцентру. Тому людина, автомобіль, легкі споруди — дуже вразливі цілі. Наприклад, 82-мм міна відносно легка, під час її підриву утворюється «рій» з 400–600 осколків. Будь-яка перешкода, як от цегляна, бетон, бронетехніка, дерево, електроопори здатні непередбачувано змінювати напрямок польоту осколків.

Що робити під час мінометного обстрілу

Як правило, з мінометів обстріл ведуть серіями в 6–10 пострілів, потім пауза і знову — вогонь, аби добити цілі. Зазвичай таких серій більше трьох не буває.

Отже, якщо потрапили під обстріл, необхідно негайно лягти на землю й ні в якому разі не вставати. Під час вище згаданої паузи між обстрілами необхідно по-пластунськи рухатися до найближчих складок місцевості або штучного укриття. Чим нижче будете перебувати, тим вищий шанс вижити.

Необхідно врахувати, що кущі, а також окремі дерева, електроопори тощо викликають вибух міни в повітрі. Як результат —  площа ураження збільшується, а осколки можуть непередбачувано змінювати траєкторію руху.

Якщо когось поранено, то допомогу слід надавати лише після закінчення обстрілу, за можливості перемістивши людину в укриття. Слід пам’ятати, що обстріл може розпочатись знову в найнеочікуваніший момент.

Перебуваючи в зоні можливого мінометного обстрілу, не знімайте шолом та бронежилет,  засоби індивідуального захисту не раз рятували життя воїнам.

Слід зважити ще на один важливий аспект, який становить загрозу: нерідко міни не вибухають. Причин цього може бути безліч — від м’якого ґрунту до банального неспрацювання підривника. Таку міну в жодному разі не чіпайте, ймовірність вибуху досить висока.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь