Кириківська громада
Сумська область, Охтирський район

Що треба знати під час мінометного обстрілу

Дата: 06.12.2023 09:37
Кількість переглядів: 275

 

https://armyinform.com.ua/wp-content/uploads/2021/09/6adb6176_c668_4f22_961a_dca7fe332365_650x410.jpg

Постріл з міномета досить гучний, і його можна почути з досить великої відстані. Міна в повітрі рухається до цілі з характерним звуком. Досвідчені воїни за звуком можуть визначити, у який бік вона летить. Міна вибухає під час удару об землю, а осколки летять вгору та в різні боки від епіцентру. Тому людина, автомобіль, легкі споруди — дуже вразливі цілі. Наприклад, 82-мм міна відносно легка, під час її підриву утворюється «рій» з 400–600 осколків. Будь-яка перешкода, як от цегляна, бетон, бронетехніка, дерево, електроопори здатні непередбачувано змінювати напрямок польоту осколків.

Що робити під час мінометного обстрілу

Як правило, з мінометів обстріл ведуть серіями в 6–10 пострілів, потім пауза і знову — вогонь, аби добити цілі. Зазвичай таких серій більше трьох не буває.

Отже, якщо потрапили під обстріл, необхідно негайно лягти на землю й ні в якому разі не вставати. Під час вище згаданої паузи між обстрілами необхідно по-пластунськи рухатися до найближчих складок місцевості або штучного укриття. Чим нижче будете перебувати, тим вищий шанс вижити.

Необхідно врахувати, що кущі, а також окремі дерева, електроопори тощо викликають вибух міни в повітрі. Як результат —  площа ураження збільшується, а осколки можуть непередбачувано змінювати траєкторію руху.

Якщо когось поранено, то допомогу слід надавати лише після закінчення обстрілу, за можливості перемістивши людину в укриття. Слід пам’ятати, що обстріл може розпочатись знову в найнеочікуваніший момент.

Перебуваючи в зоні можливого мінометного обстрілу, не знімайте шолом та бронежилет,  засоби індивідуального захисту не раз рятували життя воїнам.

Слід зважити ще на один важливий аспект, який становить загрозу: нерідко міни не вибухають. Причин цього може бути безліч — від м’якого ґрунту до банального неспрацювання підривника. Таку міну в жодному разі не чіпайте, ймовірність вибуху досить висока.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь