Пташиний грип!
Пташиний грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання, що вражає як свійську, так і дику птицю. Збудником є вірус грипу типу A, який має різні штами, зокрема високопатогенні (H5N1, H7N9, H5N8), що можуть викликати масову загибель птиці та становити небезпеку для людини.
Держпродспоживслужба Охтирського району нагадує, що пташиний грип не лише спричиняє значні економічні втрати для птахівництва, а й може поширюватися на людей, тому своєчасна профілактика та контроль є надзвичайно важливими.
Вірус пташиного грипу передається:
• при контакті здорових птахів із хворими або носіями вірусу;
• через виділення хворих особин (слина, послід, носові виділення);
• через корм, воду, підстилку, заражену вірусом;
• за допомогою одягу, взуття, інвентарю, на яких може залишатися вірус;
• через дикі мігруючі птахи, які є природними резервуарами збудника.
З огляду на це, особливої уваги потребують господарства, що знаходяться поблизу водойм і місць масового скупчення перелітних птахів.
Основні симптоми у птиці:
• різке зниження активності, відмова від корму;
• утруднене дихання, виділення з носа, набряки голови;
• синюшність гребеня і сережок;
• судоми, порушення координації рухів;
• масова загибель птиці без видимих ознак хвороби.
При появі таких симптомів слід негайно звернутися до ветеринарних спеціалістів!
Пташиний грип і людина
Деякі штами пташиного грипу можуть передаватися людям, викликаючи тяжкі ускладнення, зокрема пневмонію. Зараження можливе через:
• безпосередній контакт із хворою чи мертвою птицею;
• вдихання часток пилу або аерозолів, що містять вірус;
• вживання м’яса чи яєць, які не пройшли належну термічну обробку.
Щоб уникнути зараження, необхідно суворо дотримуватися правил безпеки при роботі з птицею та не вживати сирі або недостатньо термічно оброблені продукти птахівництва.
Профілактика захворювання
Держпродспоживслужба Охтирського району закликає власників птахівницьких господарств, фермерів і домогосподарства вживати таких заходів:
1. Обмеження контактів
• Уникати контактів свійської птиці з дикою.
• Тримати птицю у закритих приміщеннях або під навісами.
2. Санітарія та гігієна
• Регулярно дезінфікувати приміщення, інвентар, спецодяг.
• Використовувати окреме взуття та одяг при роботі з птицею.
3. Контроль корму та води
• Використовувати лише перевірені корми та чисту воду.
• Захищати корм і воду від доступу диких птахів.
4. Ветеринарний контроль
• Регулярно проводити огляд птиці ветеринарними спеціалістами.
• При підозрі на пташиний грип негайно повідомляти відповідні органи.
Дії у разі підозри на пташиний грип
Якщо у вашому господарстві з’явилися симптоми пташиного грипу, слід:
• Негайно повідомити Держпродспоживслужбу Охтирського району.
• Ізолювати хвору птицю та припинити її контакти з іншими тваринами.
• Дотримуватися карантинних заходів згідно з ветеринарними вимогами.
• Не займатися самостійним лікуванням або забоєм хворої птиці.
Відповідальність власників птиці
Згідно із законодавством України, власники птахівницьких господарств зобов’язані дотримуватися ветеринарно-санітарних норм. У разі порушення правил біозахисту або приховування фактів захворювання передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.
Держпродспоживслужба Охтирського району наголошує, що лише своєчасні заходи профілактики та співпраця з ветеринарними спеціалістами дозволять уникнути економічних збитків і запобігти поширенню небезпечного вірусу.